Aktualno‎ > ‎Utrinki‎ > ‎

Pozdravljeni, iskalci resnice o zdravju - Park na Ljubljanskem barju kot planet narave?

posted 21 Feb 2012, 09:42 by Črna vas Črna vas
PLANET NARAVE

PARK ZDRAVJA
PARK PREMERA 3.000 METROV S SEDMIMI SPREHAJALNIMI STEZAMI V OBLIKI KROGOV- ŠTEVILČNI TUNELI ZA BIOLOŠKO PRIDELAVO ZELENJAVE SKOZI CELO LETO- RASTLINE Z VSEGA SVETA - NASADI SADNEGA DREVJA ZBIRATELJSKE VREDNOSTI - NAKUPOVALNO SREDIŠČE - CENTER ZDRAVJA IN REKREACIJE- ELEKTRIKA IZ SONCA -ŠPORTNA IGRIŠČA- JEZERO ZA KOPANJE POLETI IN DRSANJE POZIMI- TURISTIČNE BRUNARICE NA KOLIH IN ZAPOSLITEV ZA VSAJ 10.000 BREZPOSELNIH 

Park na Ljubljanskem barju bi lahko bil brez primere na zemeljski obli. Kako bi izgledal? Drenažni jarek okoli barja bi odvečno vodo speljal v akumulacijsko jezero, nad katerim bi zraslo turistično naselje na kolih. Zemlja bi postala uporabna, zasadili bi sadovnjake starih sort jabolk, hrušk, breskev, itd... Številni potočki in preko njih pravljični leseni mostički, bele stezice in brunarice s sončnimi celicami na strehah bi postale novo kulturno- rekreacijsko središče. Nakupovalno center zdrave hrane sredi parka bi nudil največji izbor sveže, prvovrstne zdrave hrane, kdajkoli ponujene na enem mestu. Količina bi ceno biološke hrane znižala in zdravo življenje bi postalo dostopno širšemu krogu ljudi. Zaposlitev bi dobili tisoči, ki bi si namesto socialne pomoči in rdečega križa pošteno zaslužili denar in uživali hrano iz samopreskrbe. Arhitekti, vrtnarji, sadjarji, ekologi, biologi, trgovci, turistični delavci, rokodelci in študentje bi združili moči. Bil bi to največji projekt v zgodovini Slovenije. Gospodarska in zdravstvena kriza bi kmalu postali spomin. Razvil bi se turizem v umirjeni obliki; vzgajali bi nove vrednote, ki bi izkazovale spoštovanje do narave, odgovornost za zdravje planeta in pogled uperjen v prihodnost. Potomcem bi zapustili pravo kulturno dediščino. 
Namesto uvoza izvoz
Letno uvozimo za milijardo Eur hrane, lahko pa bi postali največji izvozniki biološke hrane v Evropi in zelena pika na zemljevidu- vzor ostalim članicam EU. Bila bi to celovita rešitev krize: ljudje bi dobili delo in bolezni bi bilo drastično manj, saj je zdrava hrana, kot razlaga Medicina Narave temelj zdravja. Park bi predstavljal model nove dobe, ki bi človeka vračal nazaj v naravo. To bi bilo drugače kot v modernih trgovskih centrih! Zelenje namesto betona, svež zrak namesto izpuhov, mir namesto hrupa, zdravje namesto bolezni, delo za vse namesto obupa, barve življenja namesto sivine betona.

Park v obliki 7 krogov s premerom skoraj 3000 metrov bi imel na eni strani številna parkirišča med drevoredi, v centru amfiteater za kulturne prireditve, igrišča za odbojko na mivki, teniška in golf igrišča, vse naokoli pa cvetlične stezice za osvežujoče sprehode v naravi. V središču parka bi stal supermarket z izključno zdravo hrano, restavracije s hrano po receptih Medicine Narave, bari s svežimi sokovi, trgovine z zelišči, trgovina s športno opremo, drogerija s 100% naravno kozmetiko. Sončne celice na strehah hišk v parku bi bile standardna oprema. Sonce bi gnalo novi trgovski center. Gradnja bi bila enonadstropna z mansardo, kot narekujejo arhitekturne smernice prihodnosti. Stavbe bi bile zgrajene na apnenčastih osamelcih sredi močvirnatih tal ali pa bi bile usidrane s piloti. Veliko bi bilo steklenih površin za lovljenje dragocenih žarkov, gradnjo pa bi vodili strokovnjaki za gradnjo ekoloških hiš. Sredi parka bi bil okrogel bazen z veličastnim vodometom, ki bi simboliziral življenje, življenje v gibanju. Potem bi imeli še mali živalski vrt- ograde v katerih bi domovale različne domače živali, ki bi jih malčki naravnost oboževali. Krožne sprehajalne steze bi objemale nasade bujnega rastlinja, s centrom pa bi jih povezoval tlakovani cestni križ. V parku ne bi bilo avtomobilov in motorjev, vsa vozila obiskovalcev bi bila parkirana na parkirišču med drevoredi. Uporabljali bi le električna vozilca, konjske vprege in kolesa.
Srce projekta biološka pridelava hrane
Naravni rezervat bi ohranili čim bolj naraven, da posegi v naravo nebi spremenili naravnih habitatov živali. Sadovnjake starih avtohtonih sort bi posadili tudi na širšem območju in sicer na neoporečen način, popolnoma brez pesticidov. Bili bi to stari travniški nasadi, ki izginjajo. Barjanska tla so še posebej primerna za ameriške borovnice, za kozjerejo in ovčjerejo, nekatere kulture pa na kislih tleh nebi uspevale, zato bi jih gojili na bližnjih ravnicah kot je Logaško polje. Mleka nebi pasterizirali, sir, skuto in maslo bi izdelovali na zdravih nizkih temperaturah pod 54 stopinj C. Kako dobiti dober pridelek brez uporabe kemijskih sredstev je znano, le da še ni masovno v uporabi. Biološka hrana je lahko poceni, če se proizvaja v velikih količinah. Zdrava hrana ali nezdrava hrana + zdravila? Prvo je cenejše, čeprav se zdi, da je dražje. Pozimi bi gredice zdravja ogrevali s toploto iz zemlje. Pri gradnji bi kak meter globoko v zemljo napeljali cevi za toplotno izmenjavo – tako bi tudi v zimskem času pomanjkanja imeli vsega. Planet Narave bi slovel po pestrosti nikoli videnem na enem mestu; posadili bi vse kar je moč najti v rastlinskih semenskih bankah. Bili bi pravi entuziasti pri sajenju starih, redkih sort sadja in zelenjave. Že zaradi te značilnosti bi v naše kraje privabili trume ljubiteljev zdravega življenja, študentov in turistov.
Dela je za vse
Prostih delovnih mest bi bilo z zagonom projekta dovolj za vse, ki iščejo zaposlitev. Biološke hrane močno primanjkuje ne samo pri nas, temveč povsod po Evropi. Izvoz bi lahko šteli v vagonih. Prve pridelke bi odnesli domov delavci Planeta Narave kot del plačila za opravljeno delo, potem pa bi z zdravo hrano oskrbeli vrtce, šole, zdravstvene domove in bolnišnice. Uspeh bi bil že, če bi Slovenija pridelala zdravje za svoje državljane. To bi upravičilo projekt. Sedaj socialna podpora znaša okoli 200 Eur, prištejmo k temu 350Eur v bonih za hrano in dobili bomo minimalno plačo. Proračun se nebi nič spremenil; kar je bilo prej podarjeno, bi bilo pošteno zasluženo. Plača bi se sčasoma višala, kot bi se izvoz večal, vse do dostojnih 700Eur neto plače + 350Eur v bonih za prvovrstno hrano. Ni vprašanje če bo čas minil, vprašanje je koliko bomo naredili v tem času, niti ni vprašanje ali nam bo uspelo, vprašanje je, če bomo zavihali rokave. Nakupovalni center bi bil zgrajen za človeka ne za profit. Marže v trgovinicah Planeta Narave bi se gibale okoli 10 odstotkov. Če se to sliši malo, naj ponovim, da je človekovo zdravje osnovni namen projekta.
Počitnice drugače in uresničene sanje
Majhne hišice iz brun z verando in s čudovitim vrtom za oddih, bi bile po vsej okolici. S postom in učenjem zdravega načina življenja bi si ljudje lahko povrnili zdravje. Novodobne počitnice, na katere bi odšli po zdravje in novo življenjsko moč. Manjši planeti bi lahko zrasli po celi Sloveniji, povezovale pa bi jih transverzale, ki bi vodile mimo manjših mest in nudile rekreacijo celi vesoljni Sloveniji. Stvari bi se premaknile v pravo smer in sanje Janeza Drnovška bi se uresničile.
Mathias Mark Sanderson, ustanovitelj Medicine Narave

Comments