Kolo 5200 let - najstarejše leseno kolo na svetu, staro 5200 let, je bilo odkrito v Sloveniji, na Ljubljanskem barju

posted 27 May 2013, 06:19 by Črna vas Črna vas
Izum kolesa je temelj človeške civilizacije in kulture. Tisočletja izumljanja niso iznašla ničesar, kar bi ga lahko nadomestilo. Kolo spodbuja napredek in ustvarjalnost. 

In najstarejše leseno kolo z osjo na svetu, staro 5200 let, je bilo odkrito v Sloveniji, na Ljubljanskem barju.

Od 24. maja dalje si ga lahko prvič ogledate  v ljubljanskem Mestnem muzeju. 

Na razstavi, ki izvirno poveže starodavno dediščino, tehnološki in znanstveni razvoj s kulturo, umetnostjo in celo  s preseganjem meja našega planeta. Ali veste kdo je izumil kolo?

Ni znano! Nihče ne ve. Uveljavljeno je prepričanje, da so prva kolesa uporabljali v Mezopotamiji v 4. tisočletju pred našim štetjem. Od tam naj bi se razširila po svetu. Nekateri strokovnjaki izum kolesa pripisujejo prazgodovinski Evropi.

Ljubljansko barje je območje dragocene naravne in kulturne dediščine na pragu Ljubljane. Predel je bil poseljen že v mlajši kameni dobi, ko so tukajšnji prebivalci gradili kolišča – hiše na kolih. Prvi ostanki kolišč so bili odkriti že leta 1875, leta 2002 pa je bilo tu odkrito doslej najstarejše leseno kolo na svetu.

Danes je Ljubljansko barje krajinski park, večina območja je zaščitenega v okviru projekta Natura 2000. Tu domuje kar 250 vrst ptic, 48 vrst kačjih pastirjev, 89 vrst metuljev in mnogo drugih živalskih in rastlinskih vrst.
 
Comments