GLASBENIKE IN OBISKOVALCE DOBRODELNEGA KONCERTA V NABITO POLNI ŠPORTNI DVORANI KRIM JE TOKRAT »PREPLAVILA« SRČNOST

posted 9 Nov 2010, 08:27 by Črna vas Črna vas   [ updated 9 Nov 2010, 08:46 ]

Sporočilo za javnost

  

GLASBENIKE IN OBISKOVALCE  DOBRODELNEGA KONCERTA V NABITO POLNI ŠPORTNI DVORANI KRIM JE TOKRAT »PREPLAVILA« SRČNOST

  

Ljubljana, 8. november 2010 – V nedeljo 7. novembra 2010, skoraj dva meseca po ekstremnih poplavah, ki so prizadele številne prebivalce Ljubljanskega barja, je nabito polna dvorana Športne dvorane Krim ob velikem dobrodelnem koncertu »Še vedno sanjam poplave« dokazala izjemen čut za sočloveka. Organizatorji – Iniciativni odbor Črna vas in Lipe - so s prodajo preko 700 vstopnic dobrodelnega koncerta in z donacijami na transakcijski račun zbrali skupno preko 20.000,00 eur za pomoč poplavljencem v Črni vasi in Lipah. Uspešen dobrodelni koncert daje nov zagon civilni iniciativi, da svoja prizadevanja nadaljuje in nadgrajuje s preventivnim delovanjem za spodbujanje protipoplavnih ukrepov na Ljubljanskem barju.

 

Na dobrodelnem koncertu so s odličnim nastopom svoj humanitarni čut izkazali številni ugledni slovenski glasbeniki: Vlado Kreslin, Zoran Predin, Elda Viler, Ana Dežman, Alenka Godec, Jan Plestenjak, Neisha, Darja Švajger, Severa in Gal Gjurin, Hamo, Vesna Zornik, Vita Mavrič in kvartet Akord, Cafe Teater Band in Pevski zbor Kombinat. Večer, ki je predstavljal izvrstno kombinacijo odlične glasbe in plemenitega namena, sta kot gostitelja povezovala izvrstno usklajena Vita Mavrič in njen nadvse zabavni sovoditelj Boris Kobal. Veliki dobrodelni koncert so nesebično podprli številni sponzorji in drugi podporniki. Med sponzorji so največji delež k organizaciji tega dobrodelnega dogodka prispevali: Mestna občina Ljubljana, Zavod Tivoli, Eventim, Dnevnik, Radio Ekpres, Radio Center, Teater, Pristop, Petrol, Pirman Akustika, Rotary klub Ljubljana Carniola, Benton, Altos in Amis.

 

Veliki dobrodelni koncert »Še vedno sanjam poplave« je organiziral Iniciativni odbor Črna vas in Lipe. Gre za skupino prostovoljcev, ki želijo s samoorganizacijo hitro in učinkovito ter na različne načine pomagati svojim v poplavah prizadetim sosedom. Zbrana sredstva iz koncerta bodo razdeljena med poplavljence Črne vasi in Lip na podlagi prijave škode s posebnim obrazcem, ki ga je Iniciativni odbor posredoval vsem vaščanom. Do koncerta je izpolnjeni obrazec vrnilo že 45 vaščanov, popisna komisija pa je do 8.11.2010 tudi opravila ogled na terenu.

 

Članica Iniciativnega odbora Črna vas in Lipe Vita Mavrič je takoj po dogodku povedala: »Najprej moram izraziti izjemno zadovoljstvo, da smo uspeli ob dobrodelnem koncertu prebuditi toliko srčnosti in pozitivne energije, ki je v našem prostoru zelo manjka. Svoj čut za sočloveka je pokazalo preko 50 glasbenikov, ki so odpovedali svojemu honorarju za nastop na dogodku, pa takoj za njimi prostovoljci iz vasi, ki smo se trudili s pripravami koncerta, pa prostovoljske hostese in varnostniki, mediji, ki so pomagali širiti našo zgodbo o težki situaciji poplavljencev, pa številna podjetja, ki so s storitvami in v blagu podprla organizacijske priprave, nenazadnje tudi Mestna občina Ljubljana. In seveda preko 900 obiskovalcev koncerta, med katerimi so bili posebej povabljeni tudi poplavljenci, predstavniki spozorjev in podpornikov. Zahvaljujemo se vsakemu posebej in vsem skupaj, da so s svojim prispevkom ne le pomagali poplavljencem, ampak mednje tudi vnesli upanje in pozitivno energijo. Sedaj še z večjim zagonom nadaljujemo naše aktivnosti za pomoč poplavljencem, prav tako pa tudi preventivne ukrepe za povečanje poplavne varnosti naših vasi.« Svojo podporo prizadevanjem Iniciativnega odbora Črna vas in Lipe je s svojo prisotnostjo na koncertu in z uvodnim nagovorom izkazal tudi župan Zoran Jankovič.

 

Veliki dobrodelni koncert predstavlja le eno od številnih aktivnosti, ki jih Iniciativni odbor Črna vas in Lipe izvaja za pomoč poplavljencev teh dveh vaseh. V sodelovanju z Rotary klubom Ljubljana Carniola je že konec septembra pričel s humanitarno akcijo zbiranja finančnih prispevkov za pomoč poplavljencem. Donatorji, med katerimi so tako posamezniki kot podjetja, lahko svoje donacije nakažejo na:

ROTARY CLUB LJUBLJANA CARNIOLA, Celovška c. 291, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0201 1025 6846 411; namen: poplave Črna vas in Lipe; sklic: 00 2010.

 

Poleg tega je Iniciativni odbor Črna vas in Lipe organiziral sejem rabljenega pohištva, ki poteka preko spletne strani www.crnavas.si. Prebivalce Ljubljane in širše okolice so povabili, da nepotrebno, a še uporabno pohištvo, podarijo za pomoč poplavljencem Črne vasi in Lip. Do 8. novembra 2010 je svoje pohištvo ponudilo v dar že 21 darovalcev. Velikemu dobrodelnemu koncertu bodo v organizaciji Iniciativnega odbora Črna vas in Lipe sledili še decembrski koncerti v prelepi črnovaški Plečnikovi cerkvi.

 

Poleg opisanih kurativnih ukrepov za hitro pomoč poplavljencem še pred zimo, pa Iniciativni odbor deluje tudi preventivno. S tem namenom je 11. oktobra 2010 Mestni občini Ljubljana posredoval Zahtevo za izvedbo preventivnih protipoplavnih ukrepov. Mestna občina Ljubljana je Iniciativnemu odboru na njihovo Zahtevo že odgovorila. V svojem odgovoru je župan podprl pobude Iniciativnega odbora. V odgovoru je izpostavil, da je izvedba vseh treh glavnih predlogov (upravljanje zapornic in postavitev vodomernih postaj, čiščenje strug Ljubljanice, Grubarjevega kanala in pritokov) v pristojnosti države in da so predlagani ukrepi že smiselno vključeni v zahteve MOL, ki jih je ta posredoval ministru za okolje in prostor 28.9.2010. V odgovoru je MOL še pojasnila, da bo posebna strokovna komisija MOL pripravila celovit predlog kratkoročnih in dolgoročnih protipoplavnih ukrepov tako za državni nivo kot lokalni nivo pristojnosti. Na tej osnovi bodo še letos sprejete ustrezne odločitve.

 

Iniciativni odbor Črna vas in Lipe si posebej prizadeva za medsebojno povezovanje prebivalcev Črne vasi in Lipe. S tem namenom je vzpostavil številne komunikacijske kanale za medsebojno obveščanje. Osrednja informativno točko predstavlja spletna stran www.crnavas.si, na kateri deluje tudi kontaktni naslov info@crnavas.si, na katerega lahko prebivalci vasi in ostali posredujejo svoja vprašanja, pobude, predloge. Poleg tega o aktualnih dogodkih obveščajo preko družbenega omrežja Facebook http://www.facebook.com/pages/Crna-vas/166942253322149?v=wall.

 

Dodatne informacije: Iniciativni odbor Črna vas in Lipe;  info@crnavas.si.

Fotografija: Avtor: Primož Lavre

Fotografija 1: Nastopajoči glasbeniki na odru dobrodelnega koncerta »Še vedno sanjam poplave«


Fotografija: Avtor: Primož Lavre

Fotografija 2: Nagovor ljubljanskega župana Zorana Jankoviča, ob njem voditelja Vita Mavrič in Boris Kobal.


Comments