Z Okljukcem z zavitim repom po Barju - učna pot ob reki Iški - Črna vas

posted 21 Mar 2014, 04:40 by Črna vas Črna vas   [ updated 21 Mar 2014, 04:44 ]
Po učni poti Okljuk lahko poznavate bogastva reke Iške in njene zgodovine na kolesu ali peš, do izhodišča in nazaj se lahko peljete tudi z mestnim avtobusom.

Na trinajst kilometrov dolgi poti se seznanimo »s tremi obrazi« reke Iške: divjim Iškim vintgarjem, rodovitnim Iškim vršajem in močvirnatim Ljubljanskim barjem.

Ljubljana – Učencem, dijakom, družinam in vsem drugim vedoželjnim ljubiteljem narave je na voljo še eno zanimivo in poučno sprehajališče po krajinskem parku Ljubljansko barje. Včeraj so namreč odprli trinajst kilometrov dolgo učno pot ob reki Iški, ki so jo poimenovali Okljuk.

Na enajstih informativnih tablah ob njej sta z bogatim slikovnim in kartografskim gradivom predstavljena bogastvo reke in njena zgodovina. Seznanijo nas s »tremi obrazi« Iške: divjim Iškim vintgarjem, rodovitnim Iškim vršajem in močvirnatim Ljubljanskim barjem. Pot je nastala v okviru evropskega projekta 2BParks, v katerem sta sodelovala Geografski inštitut Antona Melika pri Znanstvenoraziskovalnem centru SAZU in Krajinski park Ljubljansko barje.

Ime Okljuk je dobila, ker je bilo v preteklosti na tem območju veliko meandrov ali okljukov, ki so jih prebivalci presekali in tako skrajšali pot reki, predvsem za plavljenje lesa ene najbogatejših in najvplivnejših plemiških rodbin na Slovenskem, Auerspergov. Maskota pa je Okljukec, ki ima tudi zavit in moder rep kot okljuki, je pojasnil koordinator projekta dr. Aleš Smrekar, pri geografskem inštitutu vodja oddelka za varstvo okolja.

Celoten članek lahko preberete na:
http://www.delo.si/novice/ljubljana/z-okljukcem-z-zavitim-repom-po-barju.html
Vir: Delo
Comments