Arhiv‎ > ‎Protipoplavni ukrepi‎ > ‎

Napovedi poplav dostopne tudi po mobilnem telefonu, Delo, 01.02.2012

posted 21 Feb 2012, 03:02 by Črna vas Črna vas
Za natančnejše napovedi 32 milijonov evrov – Projekt Bober za postavitev novih merilnih mest.


Ljubljana – V nadgradnjo sistema za spremljanje in analiziranje stanja vodnega okolja v Sloveniji bo Agencija RS za okolje v petih letih vložila 32 milijonov evrov, od tega bo 85 odstotkov iz evropskega proračuna. To bo omogočilo natančnejše napovedi morebitnih poplav.


V projektu Bober (Boljše opazovanje za boljše ekološke rešitve) bo Arso posodobil ali na novo postavil 248 merilnih mest za vodno okolje, na 33 mestih bodo zamenjali opremo, v zahodni Sloveniji bodo postavili vremenski radar, posodobili računalniško opremo in razširili kemijski, biološki in umerjevalni laboratorij. Direktor Arsa Silvo Žlebir je pojasnil, da dobro napovedovanje poplav zmanjšuje škodo in preprečuje žrtve.

Pripravljeni hidravlični modeli za Sočo in Savo

Gregers Jørgensen iz danskega podjetja DHI je povedal, da so v prvi fazi projekta izdelali hidravlične modele za Sočo in Savo (za Muro so jih že leta 2006), poleg tega so razvili do uporabnika prijazno spletno platformo za delo v realnem času in predvsem hiter dostop do napovedi. V sistemu so podatki o ravni vode, odtoku, profilu vodotoka in izhlapevanju vode. Napovedi za šest dni naprej so postavljene na podlago Google Maps in dostopne tudi po mobilnem telefonu.

Projekt Bober bo trajal še tri leta, ko bodo mrežo merilnih postaj zgostili, pri tem pa še poskusili izdelati sistem napovedovanja hudourniških poplav. Škoda zaradi poplav leta 2010, ki so imele pretežno hudourniški značaj, je znašala 250 milijonov evrov. Prihranek zaradi pravočasnega opozorila v obliki hidroalarma, katerega natančnost in pravočasnost je tudi glavni cilj projekta Bober, je dosegel najmanj 20 odstotkov škode.

Nov mednarodni informacijski sistem

Iz Svetovne meteorološke organizacije (WMO) so sporočili, da so zagnali nov mednarodni informacijski sistem za izboljšanje in razširitev izmenjave podatkov o vremenu, podnebju in vodi. Vključeni so tudi podatki o stroških vseh naravnih nesreč.

Novi informacijski sistem bo olajšal iskanje in uporabo vremenskih meritev za široko mrežo uporabnikov, od strokovnjakov do lokalnih skupnosti, ki jim grozijo vremenske nevšečnosti. Prvič bodo informacije dostopne za vse, ne le za meteorološke ustanove.


Borut Tavčar
Comments